Skip to main content


Central Vigilance Commission

The Central Vigilance Commission is the main agency for preventing corruption in the Central Government. 
It was established in 1964 by an executive resolution of the Central Government. 
It was established on recommendation of the Santhanam Committee on Prevention of Corruption. 
Thus, originally it was neither a constitutional body nor a statutory body. Later, in 2003, the Parliament enacted a law to provide statutory status on the CVC.
Composition:Central Vigilance Commissioner (chairperson) + 2 Vigilance Commissioners.
All of them are appointed by the President on the recommendation of 3 member committee consisting of : Prime Minister (head)Home Minister Leader of the Opposition in Lok Sabha 
Term : 4 years or 65 years of age, whichever is earlier.
After their tenure, they are not eligible for further employment under the Central or a State Government. 
Removal: The President can remove them from the office under the following circumstances: If he is adjudged an insolvent; orIf he has…
Recent posts

Daily Quizzes (Indian Polity)

Fundamental Rights (Previous Years Questions) - 3

1. The Guardian of Fundamental Rights is

A. Judiciary
B. Executive
C. Parliament
D. None of these

Answer : A
2. Which one of the following statements is not correct?

A. K.M. Munshi was one of the members of the drafting committee of the Constitution.
B. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly.
C. The Panchayati Raj was recommended by Balwant Rai Mehta Committee Report
D. The President of India is the Guardian of Fundamental Rights under the Constitution.

Answer : D
3. Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the 'Heart and Soul of the Constitution'?

A. Right to freedom of Religion
B. Right to Property
C. Right to Equality
D. Right to Constitutional Remedies

Answer : D

4. Consider the following statements :

Assertion (A)         Dr. Ambedkar has described Article 32 of the Constitution as the very soul of it. Reason (R)  Article 32 provides an effective remedy agains the violation of Fundamental Rights 
Select the correct Answer u…

Fundamental Rights (Previous Years Questions) - 2

1. Under which Article Scheduled Castes and Scheduled Tribes have granted fundamental, socio-economic, political and cultural rights?

a. Article 20
b. Article 19
c. Article 18
d. Article 17

Ans : d

2. Indian Constitution does not give right to freedom of the Press, but it is included in -

a. Article 19(1)(a)
b. Article 19(1)(b)
c. Article 19(1)(c)
d. Article 19(1)(d)

Ans : a

3. In which Article the Fundamental Rights to Freedom of Speech and Expression is provided in the Constitution of India?

a. Article 14
b. Article 19
c. Article 21
d. Article 22

Ans : b

4. Freedom of News Papers in India -

a. Specially provided by Article 19(1)(a)
b. is secured under Article 19(1)(b)
c. secured by Article 361-A
d. has origin by the enforcement of Rule of Law

Ans : a

5. By which of the following grounds, a citizen's freedom of expression may not be subjected to restriction?

a. Sovereignty of India
b. Public order
c. Contempt of Court
d. Unbecoming criticism

Ans : d

6. Which Article of the Indian Cons…

Fundamental Rights (Previous Year Questions) - 1

1. Which of the following is correct?
a. The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India. b. The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights. c. The August offer, 1940, included the Fundamental Rights. d. The Cripps Mission 1942 referred to Fundamental Rights. 
Answer : a
2. Which of the following is given the power to enforce the Fundamental Rights by the Constitution?
a. All Courts in India b. The Parliament  c. The President d. The Supreme Court and High Courts.
Answer: d
3. 'Fundamental Rights' are:
a. Justifiable b. Non-justifiable c. Flexible d. Rigid
Answer : a
4. Fundamental Rights -
a. Cannot be suspended b. Can be suspended by order of Prime Minister c. May be suspended on the will of President  d. May be suspended during Emergency
Answer : d
5. Under which of the following articles, the Indian Constitution Guarantees Fundamental Rights to the citizens?
a. Article 12 to 35 b. Article 13 to 35 c. Arti…

Election of The President of India

Q. What is the eligibility to become the President of India?
A. Any person should qualify the following four qualities for becoming the President of India.1. Minimum age - 35 years
2. He/ She should be a citizen of India.
3. He/She should be eligible for becoming a member of Lok Sabha.
4. He /She Should not hold any office of profit under Union or State Govt.Q. Who do form the electoral college for the election of President?
A. Electoral college consists of :1. Elected members of Lok Sabha
2. Elected members of Rajya Sabha
3. Elected members of Legislative Assemblies of the states.Q. Can nominated members of Lok Sabha, Rajya Sabha and Legislative Assemblies take part in the election of the President?
A. NoQ. How many times a person can be elected as the President?
A. Any number of times.Q. Which body does conduct the election of the President of India?
A. Election Commission of India

भारतीय राज्यव्यवस्था (महत्वपूर्ण प्रश्न -6)

1. निम्नलिखित में से कौन सा एक सही है?

a)भारतीय संविधान में मूल अधिकारों को शामिल करने के लिए नेहरु रिपोर्ट (1928) ने समर्थन किय था b)भारत सरकार अधिनियम, 1935  ने मूल अधिकारों को प्रश्रय दिया था c)अगस्त प्रस्ताव, 1940  ने मूल अधिकार शामिल किये थे d)क्रिप्स मिशन, 1942 ने मूल अधिकारों को प्रश्रय दिया था
उत्तर : a

2. निम्नलिखित में से किसको संविधान द्वारा मौलिक अधिकारों को लागू करने की शक्ति दी गयी है? a)भारत के सभी न्यायालयों को b)संसद को c)राष्ट्रपति को d)सर्वोच्च न्यायलय एवं उच्च न्यायालयों को
उत्तर : d

3. मौलिक अधिकार क्या हैं ? a)वाद योग्य b)अ-वाद योग्य c)लचीले d)कठोर
उत्तर : a

4. मौलिक अधिकार – a)कभी भी निलंबित नहीं किया जा सकते b)प्रधानमंत्री के निर्देशों से निलंबित हो सकते है c)